Zwarte Hollanders
Afrikaanse soldaten in Nederlands-Indie

Auteur: Ineke van Kessel
Co-auteur: Arthur Japin
Nederlands E-book 9789462250437
Druk: Heruitgave februari 2013
337 pagina's EPUB met digitaal watermerk

E-book via bol.com https://www.bol.com/nl/p/zwarte-hollanders/9200000011193051/?c2a=buy#productTitle


 

ZWARTE HOLLANDERS
Interview met Ineke van Kessel, die onderzoek deed naar de geschiedenis van de ruim drieduizend West-Afrikanen die tussen 1831 en 1872 dienst namen in het ´leger van Oranje´ (Nationaal Archief Magazine, 2005/2).

Zwart in dienst van Oranje
Fort St. George d’Elmina aan de kust van het huidige Ghana was in voorbije eeuwen een belangrijk steunpunt voor de Nederlandse handel in goud en slaven. Hiervandaan werden scheepsladingen Afrikanen weggevoerd om de plantages te bewerken in het Caraïbisch gebied, de Antillen en Suriname. Ruim drieduizend West-Afrikanen vertrokken echter niet als slaaf uit Elmina, maar als soldaat in het KNIL, het koloniale Nederlands-Indische lege r. Tussen 1831 en 1872 namen zij dienst in het leger van ‘Oranje’. Ineke van Kessel van het Afrika Studie Centrum schreef over die onbekende geschiedenis het boek ‘Zwarte Hollanders’.

Lees het volledige interview op de website van GeschiedenisLab

Het viel mij op dat het domein indo-afrikaans-kontakt.nl jaren geleden al was opgezegd en daarmee vrijgegeven voor registratie door derden.

Ooit was ik samen met mijn zus en broer betrokken bij de oprichting van de Stichting Indo-Afrikaans-Kontakt. We hebben in die tijd samen met de andere betrokken leuke reunies en tentoonstellingen georganiseerd. Het was een leuke interessante tijd. De stichting bestaat nog steeds zie ik bij de Kamer van Koophandel onder het nummer: 3018208

Her en der zwerft er op het internet informatie over de unieke geschiedenis van de Indo-Afrikaanse gemeenschap in het voormalig Nederlands Indie en haar over de hele wereld verspreide nazaten. Ook zijn er diverse boeken uitgekomen over onze bijzondere geschiedenis. 

Met de wens om alle informatie weer op één plek toegankelijk te maken heb ik het initiatief genomen om de domeinnaam weer te registreren en deze website op te gaan zetten. Dit in alle rust. Af en toe er mee bezig zijn. Dit vanuit mijn persoonlijke interesse en op eigen initiatief. Dit is dus géén actie van de stichting. Maar wellicht inspireert het mensen om mee te doen en mee te werken aan de opbouw van deze website. Wees welkom, de deur staat open.

Met hartelijke groet,

Peter Reinaldo Klink
Utrecht, Nederland

Nazaat van de familie Klink uit Poerworedjo